По една или друга причина, на много хора в днешно време им се случва да се нуждаят спешно от парични средства. Ако и вие сте от тях, то тази статия ще ви бъде от полза, защото дава правилни насоки при вземане на решение от финансово естество. Предстои да научите повече за разликата между кредит, изтеглен от фирма за бързи кредити, и експресен заем от банка. Кой вариант е по-добър, от всяка институция ли можете да вземете експресен заем с лошо ЦКР и други подобни въпроси ще получат нужните отговори в следващите редове. 

Бързите кредити

Предоставяне на заем - предаване на пари в брой

Бързите кредити по дефиниция са финансови потребителски заеми в рамките на няколкостотин до хиляда лева, отпуснати за кратък срок. Този тип кредити се предлагат на потребители, които имат спешна нужда от финансови средства. Причините за това могат да бъдат различни – от плащане на сметки, свързани с домакинството до ремонти, почивки и изплащане на други заеми. Основната им цел е да предоставят услугата на клиента в кратък срок, с облекчени процедури по отпускането и с минимални изисквания към клиента. 

Предимства на бързите кредити

Призиви за експресно осигуряване на финансови средства ви следват ежедневно от рекламите по телевизията през социалните мрежи до флаерите, пуснати в пощенските кутии. Фирмите, предлагащи бързи кредити, са десетки. Като цяло разликите между отделните компании са минимални. Някои предлагат вариращи промоционални лихви за определен период или първи изтеглен кредит, занижени изисквания при кандидатстване, кредити до заплата, дори експресни заеми с лошо ЦКР. 

Доста често за бърз кредит не е нужно да се посещава офис, а може да кандидатствате онлайн, което допълнително улеснява процедурата. Съществуват и фирми, които предлагат като алтернатива услугата да бъдете посетени в удобно за вас време директно в дома ви. Все предимства, които ви улесняват и задоволяват спешните ви нужди. 

Недостатъци на бързите кредити

Лесният достъп до подобна услуга прави фирмите за бързи кредити предпочитани сред хората, нуждаещи се от тях. Въпреки това съществуват и редица недостатъци на този тип услуги. Фирмите често биват критикувани заради размера на лихвения процент, на който отпускат заемите, и таксите, с които го утежняват. Обикновено лихвеният процент, като в него се включат допълнителни възнаграждения, неустойки или другите такси, които дружествата начисляват превишава допустимия от закона процент на годишните разходи (ГПР) по кредита, при това в пъти. Високата цена на кредита нерядко води до невъзможност за неговото погасяване и влизане в дългова спирала. Ако сте сред потребителите на такъв тип кредити, добре е да знаете, че има начин да проверите дали не сте надплатили лихви и такси и ако това е така, да си върнете надвзетите суми.

Какво може да ви подведе?

Поради лекотата, с която може да бъде изтеглен един бърз кредит, той може да се окаже опасен, особено за хората, които не са преценили правилно неговата тежест. Често пъти от спасителна сламка такъв кредит може да се превърне в подводен камък, който да утежни финансовото положение на потребителя в дългосрочен план. Затова е от изключителна важност да се информирате задълбочено преди да приемете условията на кредитодателите. 

Експресни заеми от банка

През последните години банките в България промениха политиката си по отношение отпускането на кредити. Значително опростиха и улесниха процеса по тяхното усвояване. Вече в много банки се предлагат спешни и бързи онлайн кредити, които са със значително по-ниска лихва в сравнение с тази на фирмите за бързи кредити. 

Банков служител, концентриран в работата си по обслужване на клиенти

Облекчени банкови процедури при кандидатстване

Изискванията за кредит от банка и необходими документи са сведени до минимум, като на места дори не се изисква доказване на дохода с трудов договор, а само с лична карта. Кандидатстването се извършва без попълване на подробни формуляри, а времето за одобрение е минимално. След попълване на онлайн заявката от банката се свързват с вас и процедурата е задействана. 

В условията на днешния пазар на кредити в България банките стават все по-креативни и адаптивни към нуждите на потребителите. Кредитите се предлагат онлайн, договорките между двете страни се извършват чрез масови канали за комуникация или чрез мейл. При одобрение договорите се подписват дистанционно с електронен подпис, а парите се превеждат в рамките на работния ден. Предоставят се и преференциални условия за бързо разглеждане на документи. Някои банки предоставят и кредити без поръчители за големи суми, както и експресни кредити с лошо ЦКР за по-малки суми. Вече е напълно възможно да се изтегли бърз кредит от банка.

Банки, от които можете да изтеглите експресен онлайн заем

Тексим Банк

Тексим Банк отпуска онлайн кредити от 500 до 50 000 лв. Предлага одобрение до 2 часа, а парите се получават в деня на подписване на договора. Годишният лихвен процент е променлив в зависимост от индивидуалната кредитна способност на всеки клиент. Сумите по кредитите от банки се отпускат без поръчител при условие, че работната заплата се превежда по сметка в банката. 

Централна кооперативна банка

Предлага лесни кредити без формалности и мини кредити в размер до 3000 лв. Кредитът се усвоява до 2 часа. Не се изискват поръчители и доказване на дохода. При одобрение, парите се получават в рамките на работния ден.

Пощенска банка 

При кандидатстване и одобрение получавате отговор до 2 часа, а парите си час след това. Банката отпуска онлайн кредити до заплата в размер до 2000 лв. Лихвеният процент ще бъде по-малък, ако получавате превода на заплатата си по сметка в банката. 

Ти Би Ай Банк

Отпуска кредити от 3000 до 10 000 лв. със срок на погасяване от 3 до 36 месеца. Одобрението става в рамките от 5 минути до 2 часа. Банката предлага и кредити до заплата в размер до 1500 лв. Не се изискват поръчители и гаранции, а изплащането на вноските може да се извърши по много различни платежни методи.

Експрес Банк 

Банката отпуска онлайн кредити с фиксирана лихва за целия период в размер до 4900 лв. Срокът на погасяване е фиксиран на 5 години. Не се изискват поръчители и няма такса за одобрение. Погасителната вноска е фиксирана на 99лв. 

Първа инвестиционна банка

Онлайн кредитите се отпускат само срещу лична карта и искане за отпускане на кредит. Лихвата се определя спрямо индивидуалния кредитен рейтинг, като е фиксирана само за първата година. Банката предлага на своите клиенти предварително одобрение до 24 часа. Кредитите са без обезпечение и не се изисква поръчител. 

Какво да избера – бърз кредит или експресен заем от банка?

Банков служител консултира клиент при кандидатстване на експресен заем

След като се запознахте с предимствата, недостатъците и различията между бързите кредити и експресните заеми от банките, сами може да решите кое е най-подходящото за вас решение. В случай, че се спрете на бърз кредит от небанкова финансова институция, вие поемате както негативните, така и позитивните страни на тази опция. Достъпът до тази услуга е много облекчен, но това от своя страна води и до по-скъп и рисков кредит. 

Условията не винаги са достатъчно прозрачни, което може лесно да ви заблуди и да се съгласите с предложение, което да доведе до задължение за плащането на високи лихви и такси. От друга страна, тази услуга е достъпна почти 100% при хора с лоша кредитна история, което често е предпоставка да се избере пред бърз кредит от банка. Експресните заеми с лошо ЦКР са доста търсена опция през последните години. Това е така, защото много хора стават жертва на недобросъвестни фирми, които спомагат за влошаване на финансовата им история. 

Все по-либералната политика на банковите институции предоставя възможността за теглене на бърз кредит от банка без поръчител и с минимален срок на одобрение. Някои от тях предлагат и експресни заеми за хора с лошо ЦКР, което ги прави много конкурентни с останалите финансови фирми. 

Двата вида институции все по-бързо стопяват различията си по повод лесното и по-облекчено кредитиране, което ги прави все по-конкуриращи се. Това, от своя страна, може да се превърне в плюс за крайния потребител, тъй като всяка институция се стреми да предостави по-атрактивни и неустоими условия по своите заеми. 

Към който и вариант да се насочите, е важно да се информирате добре и да се консултирате със специалисти по темата. Така ще вземете най-правилното решение и ще останете удовлетворени от избора си. 

Надплатих.ком ще ви съдейства 

Ние от Надплатих.ком с радост ще ви съдействаме и ще отговорим на всички ваши въпроси относно това как да проверите дали не са ви били начислявани неправомерно лихви и такси по изплатени вече от вас кредити и как можете да си върнете надвзетите суми. Не се колебайте да ни потърсите. Осигурете си спокойствието, което заслужавате, и оставете на нас да ви помогнем с добър съвет за избора, който предстои да направите.